Placebo,  mai tare decât medicina alopată!

 

   Corpul uman,prin propriile puteri, poate vindeca practic orice boală. Se spune ca o răcealădureazü, cu un medic bun alături de tine, o săptămână, iar fără medic şaptezile. Dar dacă încapi pe mâna unui medic obişnuit, te va ţine precis mai mult.Organismul poate face faţă, prin propriile sale forţe, practic orcăror soiuride afecţiuni. De pe urma acestui fapt profită deseori medicul alopat, care vasusţine că doar intervenţia sa şi medicamentele prescrise de el au salvatpacientul! 35% dintre pacienţii care suferă de artrită se vindecă,indiferent ce fel de terapie au urmat. Cu brăţări de cupru, cu lungi şederi înMallorca, cu diete speciale, cu foarte puţin zahăr şi sare, fără carne sau prinlectură şi meditaţie. Doctorul Lewis Thomas spunea:“Aproximativ 35% dintre pacienţii cu artrită se vindeca indiferent de ce metodăterapeutică li se aplică.” 

   “Dacăanalizăm critic foloasele aduse de sistemul de sănătate”- spune Franz Porzsolt,profesor de economie clinică de la Universitatea din Ulm, Germania-“impresiacare răzbate din spatele cifrelor este că foarte mare parte dintre rezultatelepozitive, de vindecare, se datorează pacientilor şi nu sistemului medical.” Cumeste oare posibil! Pur şi simplu prin puterea credinţei, şi nu folosesc aicitermenul in sensul lui religios.

   Prin anii 30s-a efectuat un studiu interesant in America. Unui grup depersoane voluntare li s-a cerut să poarte în permanenţă nişte ochelarispeciali, prin care totul în jur se vedea cu capul în jos, ca o imaginerăsturnată. După 2-3 săptamâni, persoanele respective au început, deşi purtaupermanent ochelarii respectivi, să vada din nou lucrurile din jur în starea lornormală. Creerul s-a adaptat situaţiei şi a re-răsturnat imaginilecare parveneau de la ochi, inversîndu-le la nivelul cortexului. După o vreme,persoanelor voluntare le-au fost îndepărtaţi ochelarii « mincinoşi ».Si din acel moment, deci fără ochelari, voluntarii au început să vadă din noutotul ...pe dos. Dupa alte 2-3 săptamâni, de la caz la caz, voluntarii aurevenit din nou la perceperea firească a mediului înconjurător. Creerulşi-a retras vechea comandă, de « inversare », şi a revenit lasistemul normal!

   In anii 60s-a efectuat un alt experiment interesant, cu placebo de data aceasta. Un lotde femei care sufereau de greţuri permanente şi de vomă, a fost împarţit indouă, o jumătate fiind tratată normal, medicamentos, iar celeilalte jumătăţidânui-se medicamente placebo. La sfirşitul studiului, procentul de vindecareera similar în ambele grupe. Doar că grupei placebo i s-a recomandat incontinuare un nou medicament-“ minune, nou aparut pe piaţă”, şi care vindecăafecţiunea respectivă în proporţie de 100%. Ei bine....nu. Nu aţi ghicit. Dedata asta nu s-a mai administrat placebo, ci extract din rădăcină de Ipecacuana(Psychotria ipecacuanha), care se foloseşte în spitale, mai ales în secţiile deurgenţă, cu scopul de a provoca voma instantanee în cazurile de intoxicări.Este considerat unul dintre cele mai sigure vomitive. Şi desigur.... Da, dedata aceasta aţi ghicit. Nici una dintre femei nu numai ca nu avomitat, dar s-au simţit chiar mai bine decît înaite. Probabil că va mai duraîncă foarte mult (din păcate) până vom realiza pe deplin ce forţe fantastice seaflă ascunse în aceste 1.400 grame de materie cenuşie pe care-l purtam peumeri. Fiind sigure că au primit cel mai eficace medicament, prin convingerearespectivă, organismul a ignorat pur şi simplu unul dintre cele mai eficacevomitive.

   După alţi 30 deani, pe la mijlocul anilor 90, un alt experiment, un studiu dublu-orb placebo,a avut ca subiect o operaţie la genunchi, efectuată destul de frecvent, maiales persoanelor în vârstă. Jumătate din lotul de pacienţi a fost terapiatchirurgical, conform procedurilor standard. Iarceleilalte jumataţi, anesteziată pe masa de operaţie, nu i s-a facut nici unfel de operaţie, în afară de trei mici crestături în pielea genunchiului, careerau necesare pentru procedura respectiva. Rezultatul....? Desigur! Aceeaşieficacitate şi acelaşi procent de vindecare în ambele grupuri!

   Efectulplacebo (cuvint latin însemnînd “ a se lăsa păcălit”) este considerat de catrecercetători ca fiind unul dintre cele mai puternice principii active înmedicină. In USA o treime din toate medicamentele prescrise sunt de faptplacebo. Conform unui sondaj, 60% dintre medicii din Israel recomandă conştientplacebo pacieţilor lor.

Cu toate acestea, în medicina oficială alopată placebonu se bucură deloc de un renume bun. Şi nici nu este de mirare, caci deja preamulte studii au evidenţiat că multe terapii scumpe şi complicate nu sunt infapt nimic altceva decît purtătoarele unui efect placebo.

   Şi atunci,bună dreptate ne punem din nou întrebarea :  QUI BONO ?