Bioritmulorganelor interneTrăim cu toţii într-un univers ciclic. Totul în jurulnostru se repetă: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile,somnul, respiraţia, bătăile inimii... Viaţa e formată  dintr-o întreagă gamă de cicluri care creeazăo adevărată simfonie. Dacă reuşim să menţinem un ritm corect în interiorul şiîn afara noastră, “concertul” pe care-l susţinem aici, pe Pământ, va fi unullung şi melodios. Dar, ca să reuşim asta, trebuie să ştim cum. Un mecanismimportant al corpului este bioritmulcotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scrisdestul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai puţin. JohannaPaungger şi Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener Kraft”, fac o descriere amănunţităa ritmului funcţiilor organelor noastre interne. Autorii afirmă că fiecaredintre organele corpului are o activitate maximă de 2 ore pe zi, după cum urmeaza:

- vezicabiliară (23:00-1:00)

- ficatul(1:00-3:00)

- plămânii(3:00-5:00)

-intestinul gros (5:00-7:00)

- stomacul(7:00-9:00)

- splina şipancreasul (9:00-11:00)

- inima(11:00-13:00)

-intestinul subţire (13:00-15:00)

- vezicaurinară (15:00-17:00)

- rinichii(17:00-19:00)

- circulaţiasangvină (19:00-21:00)

Haideţi să încercăm să analizăm, din acest punct de vedereal autorilor, o zi din viaţa noastră!

Stomacul

E foarte important cum ne trezim dimineaţa. Dacă amîncerca să observăm cum se trezesc animalele dimineaţa, am constatat că ele maiîntâi se întind, începând fără grabă noua zi. Să luăm exemplu de la animale şi să încercăm să ne trezim dimineaţa liniştiţi,acordându-ne câteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnică. Mulţise trezesc dimineaţa cu “sufletul la gură”, cu teama că nu au timp de a rezolvaceea ce şi-au propus. Ar fi bine să ne trezim puţin mai devreme decât o facemde obicei pentru a simţi liniştea dinaintea zilei care abia începe. Între orele 7:00 şi 9:00, funcţiile stomacului suntla valoare maximă, deci trebuie să luămmicul dejun fără grabă. Ar trebui să ţinem cont şi de calitatea şicantitatea alimentelor pe care le consumăm la această masă.

Splina sipancreasul

În intervalul orar 9:00-11:00lucrează intens splina şi pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest intervale recomandat să nu consumăm alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controleazănivelul glicemiei. E de preferat să nu consumămprea multe dulciuri pentru a nu forţa funcţia pancreasului. Splina,“cimitirul trombocitelor”, dacă nu funcţionează corect, se poate perturbanivelul trombocitelor din sânge.

Inima

Între orele 11:00 şi13:00, activitatea inimii este la capacitate maximă. În această perioadă nu se recomandă mese copioase, carepresupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarăactivităţii intense a inimii.

Intestinulsubţire

Are o activitate intensă între orele 13:00 şi 15:00. Autorii afirmă că nu de multe ori s-a observat căun angajat cu norma redusă de muncă realizează la serviciu la fel de mult ca unangajat cu norma întreagă. De ce? Din cauza randamentului scăzut al organismuluidupă orele 13, mai ales după un prânz copios. Activitatea intestinului subţire,cu rol important în procesul de digestie, e ghidată de sistemul nervosvegetativ, aceasta  putând fi blocată saudereglată de stress sau nervozitate. Din acest motiv se recomandă ca masa de prânz să fie luată în linişte.

Vezicaurinară

Între orele 15:00 şi17:00 e perioada în care funcţionează la maxim vezica urinară. Ea are unrol important în dezintoxicarea organismului, alături de rinichi. Acest lucrupoate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilordiuretice, care au un efect maxim dacă sunt băute până la ora 19:00.

Rinichii

Între orele 17:00 şi19:00 rinichii funcţionează intens. Dacă în acest interval orar, puteţibeneficia, alături de un ceai diuretic, şi de un masaj de relaxare, se produceo dezintoxicare mai eficientă a corpului. Dupăora 19:00 e bine să nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înaintede somnul de noapte.

Circulaţiasanguină

Are o activitate intensă între orele 19:00 şi 21:00. Autorii spun că dacă mulţi părinţi au zilnic o pro­blemăcu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, după această oră, trimisul laculcare devine deseori “o bătălie crâncenă”, care de obicei e câştigată de cătrecopii. În această perioadă, corpul şi spiritul se gândesc la cu totul altcevadecât la dormit.

De la ora21:00 până la ora 23:00 se realizează o acumulare intensă de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperării energetice se numesc lachinezi, după un meridian al corpului, “triplul încălzitor”. Cei care sunt înaceastă perioadă sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o camerăîncălzită nu ar trebui să ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibrufizic sau emoţional şi necesită atenţie. Pentru mulţi dintre noi, cele 2 ore suntpline de vitalitate. Acest lucru e mai uşor vizibil la tineri, care în aceastăperioadă se gândesc să meargă la distracţii şi nu la somn. Multora dintrenoi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rândul, că seara trebuie să ne culcămdevreme, corpul refăcându-se prin somn până la miezul nopţii. Poate că acestevorbe sunt de fapt interpretarea greşită a ideii că noi acumulăm intens energieîntre cele 2 ore.

Vezicabiliară şi ficatul

Între orele 23:00 şi1:00 se realizează intens funcţiile vezicii biliare. Aceasta, carecontribuie cu secreţiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncţia lui,dă mari  probleme întregului organism. Ceicare se trezesc des noaptea în această perioadă trebuie să-şi pună cumva  problema unei funcţionări greşite a bilei saua ficatului. Stresul şi mâncarea consistentă cu prăjeli şi grăsimi searaîmpiedică o funcţionare corectă a bilei.

Compreseleumede şi calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, băut cu înghiţituri mici, mai alescel de pelin, băut cu 20 de minute înainte de masă, ajută la activarea funcţieibilei. Sucul de ridichi ajută, de asemenea. E de mare importanţădescongestionarea intestinului gros care, dacă nu se realizează în mod natural,se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebuievitate, pe cât posibil, băuturile şi alimentele reci. Dacă sunt probleme înfuncţionarea bilei sau a ficatului, munca desfăşurată în perioada nopţii efoarte nocivă, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem încă 6 ore dinnoapte pentru a încheia ciclul de funcţionare al organelor interne pe parcursulunei zile.

Ficatul

Între orele 1:00 şi3:00 dimineaţa funcţioneazăintens ficatul. Acesta, dacă are o structură deteriorată, se poate reface înanumite condiţii, importantă fiind odihna prin somn alături de o bună încălzirea corpului. Funcţia ficatului suferă din cauza toxicităţii mărite a unoralimente, a alcoolului, nicotinei, cât şi a stresului. De reţinut e că alcoolul şinicotina au un efect mult mai dăunător între orele 1:00 si 5:00 dimineaţa.

Plămânii

Între orele 3:00 şi5:00 dimineaţa e rândul plămânilor să funcţioneze intens. Mulţi fumători auun acces de tuse dimineaţa pentru că plămânii au lucrat toată noaptea şi acumdau afară substanţele care nu trebuie să fie în interiorul lor.

Intestinulgros

Între orele 5:00 şi7:00 dimineaţa, intestinul gros are o funcţie maximă. Hrana stă înintestinul subţire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subţireindică probleme de digestie în intestinul subţire, iar constipaţiile pun înevidenţă o creştere a toxicităţii organismului. Alungaţi bătrâneţea! Cu aceastăocazie, prin scurta călătorie în intervalele orare ale unei zile am încercat săvă prezint, cu ajutorul celor 2 autori, câteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoaşterea acestor ritmuri ne face săavem încredere în instinctele noastre, acţionând corect pentru a ajuta funcţiileorganismului.

E foarte important să nu simţim că îmbătrânim o dată cu vârsta,căci starea fizică bună a intelectului, puterea de a munci şi de a iubi scadconsiderabil îmbătrânirea. Să ne ascultăm ceasul interior şi să încercăm să neadaptăm ritmului său, eliminând prejudecăţile. Există personalităţi care au trăit,creând la vârsta de 80 de ani opere nemuritoare, sau tineri care la 30 de ani aşteaptăcu resemnare pensia.

Viaţa zilnică ne arată că fericirea nu are legătură cu vârstaşi bogăţia, ci cu liniştea interioară, cu mulţumirea lucrului împlinit,indiferent de lumea din jur. Gândurile noastre nu pot modifica totdeaunaaspectul lumii exterioare, însă lumea interioară se poate schimba într-o fracţiunede secundă, dacă dorim şi avem voinţa să o facem. Aici este secretul în dorinţă,voinţă şi, mai ales, credinţă.  Să nu uităm că totdeauna pasul cu noul menţinetinereţea, iar conservatorismul, în general, aduce bătrâneţea.

PUTEREAMINŢII.

Mulţi se întreabă ce se întâmplă cu corpul uman, curitmurile organelor sale, în călătoriile care schimbă fusurile orare. În acestcaz, când ajungem într-o ţară unde soarele e pe cer, în timp ce ceasurileinterioare semnalizează că e ora de culcare, funcţiile organelor sunt datepeste cap, durând câteva zile până ce-şi pot reveni la un  echilibru funcţional. E bine să ne cunoaştempropriul corp pentru a căuta o metodă proprie care să ne ajute la depăşirea câtmai rapidă a acestei adaptări. Unele dintre aceste probleme se bazează peactivitatea mentală a fiecăruia. Mulţi oameni cărora nu le pasă de călătoriilelungi, de-a lungul şi de-a latul globului, şi nici de fusurile orare, stăpânescarta de a se simţi oriunde ca acasă. Acestora le reuşeşte cel mai repedeschimbarea ritmurilor corpului. Ei sunt oamenii care călătoresc toată viaţa cubagaje puţine, atât material, cât şi în inimă.